Greek Police doesn't allow 83-year-old men to visit the place were he is born and see tha graves of his ancestors

English -

 A 83-year-old man is not allowed by Greek Police to enter in the place were he is born, in Çamëria, which is invaded by Greeks through genocide after WW II. The 83-year-old man tells by phone to News24 channel that he has stayed for 24 hours on a ferry with his brother and two guards. 

"We went by ferry from Saranda to Corfu, three brothers. They took our passports, they saw the passports. They sow my name Qemal Beqir Dine and also they took the passport of my 74-year-old brother. "You have no right to enter in Greece," they seid to us. They took us to the ferry with two guards, they welcomed us in a brutal way. They kept us up all night on the ferry, because we are born in Ingumenicë, Çameria. Just why we are born in Igumenica, they did not allow us. They held us 24 hours on the ferry with two guards "- old man seys.

He says it has come to Albania at the age of 11 and now at the age of 83 wanted to see once again the place where he is born and the graves of his ancestors.

 "I went to Italy, my passport has no barrier. I have escaped from Greece at the age of 11  (By the time of Greek genocide towards Chams) and after so many years I wanted to see the graves of my ancestors, but they didn't let me," the old men seys for News24 television.

Shqip - Një i moshuar 83-vjeçar është kthyer nga policia greke dhe nuk është lejuar të hyjë në shtetin fqinj pasi në pasaportë ka të shënuar vendlindjen Çamëri. 83-vjeçari tregon në një lidhje telefonike për Neës24 se ka qëndruar 24 orë në një traget bashkë me të vëllanë dhe me dy roje.

“U nisa nga Saranda me traget shkuam në Korfuz, tre vëllezër. Atje na morën pasaportat, i panë pasaportat. Panë pasaportën time Qemal Beqir Dine morën edhe të vëllait 74 vjeç. Ju s’keni të drejtë të hyni në Greqi na thanë. Na çuan në traget me dy roje, na pritën në mënyrë brutale. Na mbajtën gjithë natën në traget. Vetëm se kemi lindur në Ingumenicë, Çamëri. Vetëm se pse kemi lindur në Çamëri nuk na lejuan. Na kanë mbajtur 24 orë në traget me dy roje”- tregon i moshuari.

Ai shprehet se ka ardhur në Shqipëri në moshën 11-vjeçare dhe tani në moshën 83 vjeçare donte të shihte edhe një herë vendin ku lindi dhe varret e të parëve të tij. “Unë kam vajtur edhe në Itali, në pasaportën time nuk kam asnjë pengesë. Kam ikur 11 vjeç nga Greqia dhe pas kaq shumë vitesh doja të shikoja varrezat e të parëve të mi, po nuk më lanë”- rrëfen i moshuari.
- Oculus News

Greek Police doesn't allow 83-year-old men to visit the place were he is born and see tha graves of his ancestors Greek Police doesn't allow 83-year-old men to visit the place were he is born and see tha graves of his ancestors Sunday, August 24, 2014 Rating: 5
Powered by Blogger.